Školský parlamentný výbor mimoriadne nezasadne, Smer bol proti

27.11.2012 Bratislava

Bratislava 27. novembra (TASR) – Školský parlamentný výbor nebude tento týždeň pre štrajk mimoriadne zasadať. Poslanci Smeru-SD neodsúhlasili návrh opozičnej poslankyne Jany Žitňanskej (nezávislá), ktorá chcela, aby výbor pre vážnu situáciu v školstve v týchto dňoch rokoval. Na mimoriadnom zasadnutí by sa tak podľa nej vytvoril priestor na diskusiu medzi ministrom školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD) a predstaviteľmi školských odborov.

Poslanci Smeru chcú však riešenie situácie nateraz prenechať vláde, minimálne kým sú školy zatvorené. Tvrdia, že štrajk netreba politizovať. "Počkáme si na určité opadnutie vášní a budeme o tom debatovať racionálne," povedal predseda školského výboru Mojmír Mamojka (Smer-SD). Zvolanie výboru v tejto fáze štrajku považujú za predčasné.

"Je mi ľúto, že kolegovia z vládneho Smeru nepovažujú situáciu za takú kritickú, ako ju vnímame my. Učitelia sú v uliciach, na aktuálnej schôdzi budeme rozhodovať o budúcoročnom rozpočte. To je naozaj príležitosť na to, aby sa situácia riešila, aby sa nečakalo, kým sa štrajk skončí," podčiarkla Žitňanská. Dodala, že práve v týchto dňoch, kedy by sa malo rokovať "deň-noc", ministerstvo oficiálne odmieta komunikovať s odborármi a je ochotné sa s nimi stretávať len v mediálnych diskusiách.

Hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák dnes informoval, že minister Čaplovič komunikuje s predsedom odborov a naďalej bude aktívne komunikovať aj s členmi vlády. Konkrétny termín rokovania medzi vládou a odbormi zatiaľ nie je známy. Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes pre štrajk skrátil program pracovnej návštevy Bukurešti.

Poslanec školského výboru a exminister školstva Martin Fronc (KDH) vyzve ministra školstva, aby na schôdzi parlamentu, ktorá sa začína dnes o 13.00 h, poslancom predložil informáciu o štrajku. To je podľa Žitňanskej potrebné. V pléne však podľa nej nebude priestor na vystúpenie odborárov, ani na diskusiu o ich požiadavkách. Domnieva sa totiž, že mnohé z nich, ako napríklad debyrokratizácia školstva, sa podľa nej opomínajú a debata sa zužuje len na platy.
 

Vyberte región